Saturday, 14 September 2013

I'm back!:) and starting with KIMCHI part.1

Witam wszystkich ponownie po mojej naprawdę długiej nieobecności, 미안해요! Wracam z powrotem do systematycznego pisania:) Zmieniłam nazwę bloga z 'blonde adventures' na 'becoming Mrs Kim'. Oprócz tematów związanych z kulturą, chciałabym podzielić się różnymi informacjami i przepisami związanymi z koreańską kuchnią:) Dokładnie dlaczego chciałabym ją Wam przybliżyć wytłumaczę wkrótce. Dzisiaj przedstawię sztandarowe danie koreańskie - tzw. kimchi. Kimchi może stanowić zarówno przystawkę jak i główny składnik posiłku. Ale zacznijmy, czym  dokładnie jest kimchi?:) Kimchi to fermentowane warzywa - najczęściej kapusta pekińska. Jednakże kimchi może być również wykonane z ogórków, białej rzodkwi, zielonej cebulki, porów i innych. W smaku kimchi jest kwaśne i ostre. Dodatkowo cechuje się bardzo intensywnym zapachem. Odpowiednio przygotowane warzywa stanowią dodatek do śniadania, obiadu czy kolacji.
Kimchi [źródło: milkimchi.com]
Ogólny przepis na kimchi polega na moczeniu warzyw w osolonej wodzie, a następnie na dodaniu przypraw: czerwonej papryki w proszku zwanej 고추가루 (może być z 'płatkami' papryki), czosnku, imbiru, sosu rybnego, marchewki, zielonej cebulki, gruszki lub jabłka. Ilość, a także obecność danego składnika zależą od rodzaju, jak i konkretnego przepisu na kimchi. Jest ponad 100 rodzajów kimchi, różnią się smakiem nie tylko w danym regionie, ale też w danej restauracji, czy nawet pomiędzy rodzinami..!
Jakiś czas temu zrobiłam kimchi po raz czwarty. Za każdym razem smakowało troszkę inaczej.. hehe:)
Modyfikowałam trochę proporcje składników ze znalezionych przepisów i porad od znajomych Koreańczyków, a także zmieniałam ilość dodawanej soli czy czas fermentacji. I kimchi numer 4 jest moim zdecydowanym faworytem:) Mój mąż również stwierdził, że było przepyszne. I dwa pudełka kimchi w mig zniknęły z naszej lodówki. Zanim przejdziemy do szczegółowego przepisu na kimchi. Chciałabym jeszcze bardziej przybliżyć to sztandarowe koreańskie danie ze względu na jego walory zdrowotne:)

Kimchi jest wysokowartościowym produktem, bogatym w witaminy (A, B1, B2, B3, K, C) i składniki mineralne (Ca, P, Fe). Przy dodaniu do niego czosnku czy imbiru jest jeszcze bardziej wartościowym produktem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, przez co pobudza do pracy jelita. Pomaga w obniżeniu poziomu cukru i cholesterolu we krwi, w zapobieganiu wystąpienia chorób serca, cukrzycy, a także przeciwdziała otyłości. Ponieważ kimchi podlega fermentacji, zawiera również bakterie kwasu mlekowego, przez co wpływa na zwiększenie odporności organizmu, a może pomóc nawet w zapobieganiu rakowi układu pokarmowego. Zapobiega również nadkwaśności, która może wystąpić przy dużym spożyciu potraw mięsnych i innych produktów o działaniu zakwaszającym.

Zawartość głównych składników w kimchi obrazuje poniższa tabela (na 100g produktu):

Wartości odżywcze w różnych rodzajach Kimchi 1 [źródło:http://english.visitkorea.or.kr/enu/FO/FO_EN_6_1_2_2.jsp]

Wartości odżywcze w różnych rodzajach Kimchi 1 [źródło:http://english.visitkorea.or.kr/enu/FO/FO_EN_6_1_2_2.jsp]
Naukowcy stwierdzili wiele pozytywnych działań kimchi, takich jak: aktywność antyoksydacyjna, działanie zwalniające procesy starzenia, działanie antymutagenne, antynowotworowe, wspomaganie w kotrolowaniu masy ciała, czy stymulowanie układu odpornościowego.

Z badań opublikowanych w artykule: "Fermented kimchi reduces body weight and improves metabolic parameters in overweight and obese patients" z 2011r. naukowcy poddali hipotezie spożycie świeżego, dopiero co przygotowanego kimchi, a także bardziej dojrzałego kimchi (przez niektórych zwanego "starym kimchi"). W obu grupach badanych pacjentów spożycie kimchi wpływało na obniżenie masy ciała, ale w przypadku bardziej dojrzałego kimchi wyniki były znacznie lepsze. Co wskazuje na jego jeszcze lepsze pozytywne działanie. Czyli im starsze kimchi tym zdrowsze:) Starsze kimchi jest również bardziej preferowane jako składnik niektórych dań niż "młodsze".

Wielu Koreańczyków ma w domach nie tylko różne rodzaje kimchi, ale również kimchi o różnym "okresie leżakowania". Warto przy okazji zwrócić uwagę na jeszcze jeden temat:) Otóż, lodówka na kimchi!:) Tak, tak w Korei można również wyposażyć kuchnię w dodatkową, specjalną lodówkę na kimchi.
Poniżej przykład lodówki na kimchi firmy Samsung:
Lodówka na kimchi firmy Samsung
I reklama:
 
Literatura:
1. Kim E.K., An S.Y., Lee M.S., Kim T.H., Lee H.K., Hwang W.S., Choe S.J., Kim T.Y.,  Han S.J., Kim H.J., Kim D.J., Lee K.W., Fermented kimchi reduces body weight and improves metabolic parameters in overweight and obese patients”, Nutrition Research, May 2011.
2. Jeong S.H., Lee H.J., Jung J.Y., Lee S.H., Seo H.Y., Park W.S., Jeon C.O., “Effects of red pepper powder on microbial communities  and metabolites during kimchi fermentation“, International Journal of Food Microbiology, 2012.
3.Ji Y., Kim H., Park H., Lee J., Lee H., Shin H., Kim B., Franz C., Holzapfel W., “Functionality and safety of lactic bacterial strains from korean kimchi”, Food Control, 2012. 
4. Park J., Pichiah P.B., Yu J., Oh S., Daily J., Cha. Y., “Anti-obesity effect of kimchi fermented with Weissella koreensis OK1- 6  as starter in high-fat diet-induced obese C57BL/6J mice”, Journal of Applied Microbiology, 2012. 

No comments:

Post a Comment