Od kilku dni na zewnątrz wciąż jest pochmurno~~ busy time i w głowie codziennie tylko koreańskie "삘리삘리", czyli szybko i szybko. Na szczęście teraz czuję, że mam trochę więcej wolnego czasu, więc i nauka języka mocno do przodu:)
Koleżanka zaraziła mnie niedawno własnym ogródkowaniem i tak o to wreszcie udało nam się posadzić własne listki Pachnotki albo Perilli zwyczajnej, czyli po prostu 깻잎. Używana jest w koreańskiej kuchni, a w Polsce nie za bardzo dostępna w sklepach.. Listki mają bardzo specyficzny i dość mocny smak. Kiedy próbowałam je po raz pierwszy jedząc Samgyeopsal, spytałam "co to jest?". Przebiło smak wszystkich składników (wcześniej pokazywanej na blogu zwijanych w liście kawałków mięsa i innych dodatków). Wówczas bardzo mi nie posmakował.. ale, no właśnie, ale, przełamałam się i teraz jestem wierną fanką hehe:)) Listki w specjalnej zalewie, które dostałam od teściowej znikły w mgnieniu oka, jako że do większości posiłków proponowałam "weźmy też 깻잎"^^
Poniżej zdjęcie listów oraz własnych sadzonek:
Źródło: http://cfile215.uf.daum.net/image/150EAF534E41C26614DA3D |
domowy 깻잎 |
No comments:
Post a Comment